Τετάρτη, 24 Ιουλίου, 2024

Εκδηλώσεις

Τους θερινούς μήνες διοργανώνονται πολλά πανηγύρια στα πλαίσια θρησκευτικών εορτών. Έτσι , στις 27 Ιουλίου έχουμε το πανηγύρι του Αγ. Παντελεήμονα , στις 6 Αυγούστου το πανηγύρι του Χριστού και στις 15 Αυγούστου τον εορτασμό και το πανηγύρι της κοιμήσεως της Θεοτόκου. Ο ναυτικός όμιλος Φολεγάνδρου διοργανώνει αγώνες κάθε καλοκαίρι και μια γιορτή για τους φίλους του ομίλου. Επίσης, στα πλαίσια του πολιτιστικού προγράμματος του δήμου διοργανώνονται συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, προβολές αλλά και εκθέσεις ζωγραφικής ή φωτογραφίας. Όμορφες μουσικές βραδιές οργανώνονται συνήθως και όταν έχει πανσέληνο. Να σημειωθεί ότι στα παραδοσιακά πανηγύρια του νησιού σερβίρονται ντόπια μεζεδάκια, φολεγανδρίτικο κρασί και τσίπουρο ενώ μουσικά η βραδιά καλύπτεται από ντόπιους οργανοπαίκτες.

Το Πάσχα κάθε γωνιά του νησιού είναι πεντακάθαρη και ασβεστωμένη, και όλοι περιμένουν να ξεκινήσει η περιφορά της εικόνας της Παναγίας σε όλο το νησί. Το έθιμο μας αυτό, καθιστά το Πάσχα μας ξεχωριστό και δίνει διάρκεια στην χαρά της Λαμπρής. Την Κυριακή του Πάσχα ξεκινά η περιφορά της εικόνας από σπίτι σε σπίτι στην Χώρα και ολοκληρώνεται στην είσοδο του Χωριού από όπου οι πιστοί και ο παπάς οδηγούν με τα πόδια την εικόνα στον κεντρικό ναό της Άνω Μεριάς όπου και πραγματοποιείται αγρυπνία. Να σημειωθεί ότι η είσοδος της εικόνας στο κάστρο συνοδεύεται από πλήθος βεγγαλικών. Την Δευτέρα ο παπάς και οι πιστοί περιφέρουν την εικόνα στο χωριό μπαίνοντας σε κάθε σπίτι για να λάβει την ευλογία της Παναγίας. Στο τέλος της ημέρας η εικόνα οδηγείται στο εσωτερικό του κάστρου ,σε μια εκκλησία όπου και πάλι πραγματοποιείται αγρυπνία. Την Τρίτη η εικόνα φτάνει σε ποιο απομακρυσμένους οικισμούς ,περνά μέσα από τα βουνά στο Λιβάδι και στο λιμάνι όπου μπαίνει σε όλα τα πλεούμενα για να ευλογήσει τους ιδιοκτήτες και τα ταξίδια τους. Έπειτα εισέρχεται σε ένα καΐκι το οποίο ακολουθούμενο από τα υπόλοιπα πλεούμενα που βρίσκονται στο λιμάνι- συνοδεία πάντα των πιστών –διανύει μια μικρή διαδρομή προς ευλογία των υδάτων. Τέλος , οδηγείται πάντα με τα πόδια πίσω στο μοναστήρι της όπου και παραμένει. Καθ' όλη την διάρκεια της περιφοράς της εικόνας στα σπίτια του νησιού, το ποτό , οι τοπικοί μεζέδες και το κέφι δεν λείπουν από πουθενά. Οι πόρτες των σπιτιών είναι ανοιχτές και οι ιδιοκτήτες καλούν τον κόσμο που συνοδεύει την εικόνα να μπει στο σπίτι να δώσει τις ευχές του και να κεραστεί από τα πλούσια τραπέζια που έχουν ετοιμάσει οι νοικοκυρές, ειδικά για αυτές τις ημέρες.

© 2024 Ενοικιαζόμενα δωμάτια στην Φολέγανδρο | Αγία Μαρίνα | ΜΗΤΕ 1167Κ112Κ0891700 | Powered by web-doctor.gr All Rights Reserved.